Kasvuyrittäjän johtamistarina: kovaa ja pehmeää bisnestä sopivassa suhteessa

Jukka Pelkonen on puunjalostusteollisuuden laitetoimittaja Delmac Oy:n omistaja, yrittäjä ja toimitusjohtaja. Aiemmin vastuullisissa myynnin johtotehtävissä toiminut Jukka kertoi minulle, mikä sai hänet toteuttamaan unelmansa ja siirtymään päätoimiseksi yrittäjäksi.

Bisnestä isosti ja nerokkaasti

Jukka Pelkonen on teknisen myynnin ja markkinoinnin ammattilainen. Vuonna 2017 hän toteutti pitkäaikaisen suunnitelmansa, irtisanoutui haastavasta myynnin johtotehtävästä ja siirtyi yrittäjäksi. Tämä ei ollut kuitenkaan hetken päähänpisto, vaan vuosien suunnittelun tulos. Delmac toimi sijoitusyhtiönä yli 30 vuotta, mutta työstökoneiden maahantuontia on tehty vasta reilut kaksi vuotta. Yrityksen nimen Jukka rekisteröi jo 1980-luvun loppupuolella.

”Italiassa oli tuolloin puuntyöstökonekonserni Delmac Group ja mietin, että kun aloitan oman yritykseni, nimellä on heti vastakaikua kansainvälisellä kentällä. Sinällään siirtyminen kokopäiväiseksi yrittäjäksi oli minulle luonnollinen valinta. Olen kasvanut yrittäjäperheessä, minulla on sekä kaupallinen että tekninen koulutus ja tunnen toimialan hyvin.”

Jukan liikeidea on ollut alusta saakka selvä, simppeli ja jopa nerokas.

”Minulle oli selvää, että aloitan nollasta. Halusin sekä katsoa onko minusta siihen että hoitaa asiat omalla tavallani. Tein heti alussa valinnan, että hyödynnän digimarkkinoinnin mahdollisuuksia, mikä ei ole ihan tyypillistä toimialalla. Vaikka olen yksinyrittäjä, halusin tehdä myös asiat ”isosti”. Olen voinut hyödyntää yrityksessäni myös osaamistani brändin rakentamisesta.”

Ihmisläheinen myyntimies

Delmacin kaksi ensimmäistä vuotta ovat olleet lupaavia.

”Liiketoiminta on puuntyöstökoneiden maahantuontia Keski- ja Etelä-Euroopasta pääasiassa Suomen puunjalostusteollisuuteen. Erityisen tärkeää on panostaa ammattitaitoiseen palveluun sekä täsmällisiin asiakastoimituksiin.”

Ihmisläheinen myyntimies viihtyy asiakkaiden parissa.

”Asiakastyytyväisyydestä en tingi. Tykkään myös hoitaa asiakassuhteita tavallani, aidosti ja positiivisesti. Olenkin saanut kiitosta siitä, että minua on helppo lähestyä.”

Tasavertaista johtamista

Työuransa aikana Jukka on nähnyt monenlaista johtamista. Hän on kokenut perheyrityksen nousun pörssiyhtiöksi sekä useat yrityskaupat. Jukalla on myös vankka kokemus usean vuoden hallitustyöskentelystä sekä myynnin johtamisesta.

”Olen aina uskaltanut olla monesta asiasta eri mieltä kuin valtaosa. Voin toki muuttaa mielipidettäni, jos siihen on perustelut. Olen toiminut isojen ”bossien” kanssa ja puntaroinut omaa tyyliäni. Itselleni on ollut luontaista johtaa esimerkillä ja opastamalla. On tärkeää mennä ihmisen kanssa samalle aaltopituudelle sekä hankkia ja levittää tietoa. Porukka taisi tykätä tyylistäni. Nyt olen yksin ja haluan optimoida työmäärän. Olen kuitenkin onnistunut tavoittamaan asiakaskunnan mukavasti.”

Perhe on avain hyvään elämään

Jukka asuu Lahdessa vaimonsa ja poikansa kanssa. Kaksi vanhempaa tytärtä ovat jo työelämässä korkeakouluopintojen jälkeen.

”Yksi syys yrittäjyyteeni oli perhe. Haluan viettää aikaa enemmän vaimoni kanssa ja matkustaa. Yrittäjyys mahdollistaa myös jatkuvan oppimisen. Itseäni johdan ehkä erikoisesti. Tartun työtehtäviin kun ne tulevat esiin ja hoidan asiat nopeasti eteenpäin. Eli työt tehdään kun niitä on ja jos niitä ei ole, niitä pitää hankkia.

Elämänmyönteinen ammattilainen miettii hetken, kun kysyn hänen mottoaan.

”Pyrin siihen, että nukkumaan käydessä voisin sanoa päivän olleen iloinen ja onnellinen. Aina se ei onnistu, mutta haluan elää oman näköistä elämää.”

Jukka tekee ammattitaitoa vaativaa ja itsensä näköistä bisnestä ihmiset aidosti kohdaten. Kovaa ja pehmeää sopivassa suhteessa – siinäkö reseptiä muillekin monistettavaksi?

Kiitos kokemustesi jakamisesta Jukka!

Demac_Jukka+Pelkonen.jpg

Jukka Pelkonen on puunjalostusteollisuuden laitetoimittaja Delmac Oy:n omistaja, yrittäjä ja toimitusjohtaja.