Tyttö ja läppäri - hyvää yrittäjän päivää!

Tänään 5.9.2021 on valtakunnallinen yrittäjän päivä.

Koska kaikki yrittäjät ovat mielestäni päivänsä ansainneet, päätin itsekin mietiskellä vuosia asiantuntijayrittäjänä.

Muistuupa mieleeni alkusyksyn päivä kymmenen vuoden takaa. Olin hankkinut juuri perustamalleni SolPointille puhelimen ja läppärin, avannut pankkitilin ja tehnyt liiketoimintasuunnitelmaa. Uusien nettisivujen lisäksi vastapainetut käyntikortit odottivat työpöydän reunalla. Niihin oli painettu pitkän pohdinnan jälkeen titteli “yrittäjä”, joka tuntui silloin omalta ja ajankohtaiselta. Muutaman vuoden mietintä tulevaisuuden suunnasta oli kääntynyt uudeksi aluksi, jota kohti lähdin kulkemaan päättäväisesti.

“Käyntikortteihin oli painettu “yrittäjä”, joka tuntui omalta ja ajankohtaiselta.”

Kuten voit arvata, vuodet yrittäjänä ovat olleet melkoinen matka suomalaiseen työ- ja yrityselämään. Kivikkoisten polkujen lisäksi olen kokenut onnistumisen iloa ja innostusta. On ollut myös hetkiä, jolloin olen harkinnut paluuta palkkatyöhön. Yrittäjätyön lisäksi olen toiminut vaihtelevasti sivutoimisena liiketalouden opettajana ammattikorkeakoululla.

Yrittäjyys on ollut ennen kaikkea kasvumatka itseeni. Vaikka sisulle ja sinnikkyydelle on ollut käyttöä, olen opetellut myös luovuttamaan, silloin kun tie ei ole avautunut yrityksistä huolimatta.

Yksinyrittäjyys on itsenäistä työtä, joka sopii sinulle, jos viihdyt itsesi kanssa, haluat toteuttaa itseäsi ja ottaa vastuuta työstäsi kokonaisvaltaisesti. Toisaalta yrittäminen on myös kahlitsevaa: Pieni toimija on useimmiten se, joka joustaa asiakkaiden tilanteiden muuttuessa. Yksi päivä voi muuttaa tilanteen suuntaan tai toiseen.

Vaikka asiantuntijayrityksen perustaminen on helppoa, yrityksen lentoon saaminen vaatiikin huomattavasti enemmän. Ei ole ihan vaivatonta löytää omaa paikkaa asiakkaiden moninaisten tarpeiden ja osaavien kollegoiden keskeltä. Tarvitset ympärillesi ihmisiä, jotka tukevat sinua mietinnöissäsi. Itselleni suurin oppi on ollut rohkeus pyytää apua, kun sitä tarvitsen. Toisaalta olen myös voinut tukea toisia yrittäjiä vastavuoroisesti. Siksikin hyvät ja luotettavat yrittäjäkollegat ympärilläsi ovat timanttia. Tärkeää on myös muistaa liikkeen voima: On liiankin helppoa jäädä yksin suunnitelmien kanssa ja ihmetellä, kun muut menevät eteenpäin.

“Hyvät ja luotettavat yrittäjäkollegat ympärilläsi ovat timanttia.”

Vaikka edelleen olen yksinyrittäjä, koen kuitenkin olevani tänään enemmän kuin vielä muutama vuosi sitten. Sekä nxtlevel® strategiavalmennus että Taitava Liideri™ yhteisö, joissa olen yksi perustajajäsenistä, ovat yksinyrittäjien yhteistyön hedelmiä. Olen iloinen että saan olla toteuttamassa kutsumustani kehittää suomalaisia yrityksiä ja työelämää yhdessä yhteistyökumppaneitteni Businessworksin Johannan ja Capacitarin Mariannen kanssa.

Tyttö ja läppäri kiittää asiakkaita, yhteistyökumppaneita, tukijoita ja haastajia kuluneesta kymmenestä vuodesta. Olisi kutkuttelevaa tietää, mitä kirjoittelen vuonna 2031. Onneksi minulla ei vieläkään ole kristallipalloa, joten eteenpäin mennään uteliaasti ihmetellen.

Mukavaa yrittäjän päivää!

Terhi

P.S. Älä jää sinäkään yksin yrittäjyysajatustesi kanssa. Lähde kehittämään kanssamme yritystäsi nxtlevel solo™ ryhmävalmennukseen, joka starttaa lokakuussa Zoomissa!