Kiitos vuosi 2019 - tervetuloa uusi vuosi ja vuosikymmen!

Edessä on uusi vuosi, vuosikymmen ja uudet tuulet. Vaikka katsonkin mieluummin tuulilasiin kuin peruutuspeiliin, koen, että myös mennyttä on tärkeä jäsentää. Tämä auttaa suunnittelemaan uutta ja suuntamaan energiaa itselle merkityksellisiin asioihin. Lifestyle-blogien tapaan päädyin pohtimaan vuotta 2019 kysymysten avulla.

Millainen vuosi 2019 on ollut?

Vuosi 2019 on ollut kokonaisuutena uudistumisen vuosi. Vuoden alkupuolella jäsensin tekemistäni, mietin työni merkityksellisyyttä, valintojani sekä selkeytin suuntaviivojani myös pidemmällä tähtäimellä. Vuosi on sisältänyt paljon tuttua ja turvallista, mutta myös rohkeutta kysyviä alkuja ja hyppyjä, joiden tulosten toivon näkyvän jossakin vaiheessa konkreettisesti.

Menikö vuosi, kuten olit suunnitellut?

Suunnitelmat toteutuivat osittain ja osa tavoitteista siirtyi myöhemmin toteutettavaksi. Kokonaisuutena olen kouluttanut enemmän kuin suunnittelin ja tehnyt vähemmän kirjoitustyötä kuin olin kaavaillut. Haaveilin myös uudesta toimistosta ja tämä toteutui loppuvuodesta.

Mitä uutta olet oppinut?

Työni tekee merkitykselliseksi juuri uuden oppiminen, joten kysymys on tärkeä. Olen oppinut itsestäni ja erityisesti niistä tekijöistä, jotka vievät minua eteenpäin tai jarruttavat kasvuani. Opiskelujen näkökulmasta olen panostanut business coachingiin. Certified Business Coach Master -opinnot mahdollistivat ICF:n PCC (Professional Certified Coach) akreditoinnin, mikä kertoo siitä, että coaching-kokemusta on karttunut jo mukavasti. Myös Kauppakamarin HHJ-kurssi oli antoisa jo pelkästään johtamisen näkökulmasta. Kaikkein tärkeimpiä opettajiani ovat olleet kuitenkin asiakkaani, jotka haastavat minua kasvamaan jatkuvasti.

Ketkä ovat olleet tärkeimmät ihmiset vuoden aikana?

Yksinyrittäjänä tärkein ihminen on varmasti minä itse, vaikka se hieman itsekeskeiseltä kuulostaakin. Panostaminen omaan osaamiseen ja hyvinvointiin lienee tärkein työmarkkinaturvani. Mieheni, läheiseni ja ystäväni ovat olleet tukenani tämänkin vuoden. Olen myös onnekas, että saan tehdä yhteistyötä muutaman yrittäjäkollegan kanssa. Luottamus välillämme on mahdollisuus jatkuvaan sparrailuun ja uuden kehittämiseen. Kollegat ovat myös työyhteisöni, jota yksinyrittäjänä välillä kaipaan. Erityiskiitokset myös coacheilleni Sinille ja Mariannelle, olette olleet iso tuki työssäni.

Bisneksen näkökulmasta olen erityisen kiitollinen asiakkailleni, joista usean kanssa olen tehnyt yhteistyötä jo vuosia.

Uudet ihmiset, joita olet tavannut?

Työni sokeri ja suola ovat uudet ihmiset, joita tapaan jatkuvasti. Olen tavannut varmasti kymmeniä, jos en satoja, uusia ihmisiä. Parhaiten mieleeni ovat jääneet asiakkaat, joiden kanssa olemme toteutaneet yhteisiä kehittämis- ja coachingprosesseja. On aina ilo tutustua ammattilaisiin myös syvemmältä, jolloin opin tuntemaan ihmisiä pelkkien “tittelien” sijasta. Tärkeän tuulahduksen työelämästä tuovat myös opiskelijat, joiden kanssa pohditaan esimerkiksi henkilöstöjohtamisen tai strategisen johtamisen kysymyksiä.

Miten olet huolehtinut omasta hyvinvoinnistasi?

Tässä onnistun väliin paremmin ja väliin huonommin. Kuntoliikunta on ollut osa elämääni pitkään ja huomaan kyllä, jos joudun tinkimään säännöllistä kävely- tai juoksulenkeistä. Tykkään viettää aikaani mökillä, jossa saan tuulettaa ajatuksiani luonnon rauhassa. Vuoden aikana olen kutonut useamman villapaidan, kirjoittanut monta vihkoa täyteen ajatuksiani ja innostunut jopa ompelemaan. Olen tehnyt myös useamman matkan, jotka ovat tuoneet sopivaa taukoa työhöni, joka edellyttää jatkuvaa ajattelua.

Mitä sellaista et saanut, jota olisit odottanut?

Kokonaisuutena olen saanut tehdä monipuolisesti työtä sekä valmentajana että kouluttajana. Toisella vuosipuoliskolla jouduin kohtaamaan muutaman isomman asiakastyön peruuntumisen minusta johtumattomista syistä. Yksinyrittäjänä tämä harmitti, sillä pidempiä työprojekteja ei hankita hetkessä. Toki vuodet ovat opettaneet, että kun yksi ovi sulkeutuu, toinen avautuu. Näin kävi tänäkin vuonna, eli loppuvuoden peruuntuneet työt korvaantuivat opetustyöllä muualla.

Mistä iloitset eniten?

Iloitsen kaikista yhteistyökuvioistani, joita on mennyt ja on meneillään. Iloitsen myös vinkeistä, joita olen saanut lähiverkostostani. Itsenäinen työ ja mahdollisuus auttaa asiakkaita aidoissa haasteissa on tuonut myös paljon iloa. Antoisaa on myös sivutoiminen johtamisen opettajan työ Oulun ammattikorkeakoulussa.

Tärkeä päätös, jonka teit vuonna 2019?

Oikeastaan tein päätöksen jo vuonna 2018 rajata palvelutarjontaani johtamisen kehittämiseen. Tämän jälkeen päätin uusia nettisivuni ja panostaa “Johtamisen kumppani” -blogiini. Olen pysynyt päätöksessäni ja jakanut säännöllisesti ajatuksiani avoimesti, vaikka joudunkin väliin olemaan myös epämukavuusvyöhykkeellä. Mielestäni hyvää työelämää ja johtajuutta rakennetaan pienin askelin ja meitä asian puolestapuhujia tarvitaan.

Mistä innostuit?

Olen pitkään ollut vakuuttunut business coachingin ja mentoroinnin hyödyistä. Vuonna 2019 innostuin erityisesti coaching-yhteistyöstä. Yhdessä ammatticoachien kanssa voimme tehdä tätä vaikuttavaa ohjausmuotoa tutuksi. Olen innostunut myös muutamasta alkaneesta yhteistyökuviosta, jotka liittyvä juuri tähän teemaan.

Mitä toivoisit tehneesi enemmän?

Näin jälkikäteen ajateltuna, olisin voinut varata aikaa pitkäaikaisen unelmani, kirjan kirjoittamiseen. Olisin voinut hyödyntää ulkopuolisia palveluita kiirehuipuissa ja ottaa muutaman haastehetken rennommin.

Mitä toivoisit tehneesi vähemmän?

Vähemmän suunnittelua, enemmän liikettä. Tämä miekka on tosin kaksiteräinen. Uudesta innostuvana lähden helposti mukaan ja järjestelmällisenä haluan viedä asiat loppuun. Liikettä on ollut ja pyörät pyörineet, mutta joskus myös EIn sanominen on paikallaan.

Mikä oli paras lukemasi kirja?

Kiira Korven urasta kertova kirja oli pysäyttävä ja tykkäsin Ira Langen ja Kati Järvisen kirjasta Pelko pois. Mieleen on myös jäänyt Risto Siilasmaan teos Paranoidi optimisti. Palaan aina silloin tällöin Peter Sengen klassikkoteokseen “The Fifth Discipline”.

Mitä halusit ja et saanut?

Vuoden aikana tein useamman “isomman” tarjouksen, jotka eivät toteutuneet tänä vuonna. Käytin tarjousten tekemiseen aikaa ja vaikka kaikki näytti selvältä, vielä ei ollutkaan aika toteutukselle. Toivon, että asiat tulevat ajankohtaiseksi ensi vuonna.

Mitä laitat itsellesi tavoitteeksi ensi vuodelle?

Haluan edelleen suunnistaa valitsemallani polulla ja panostaa seuraaviin rasteihin:

  1. Tartu uteliaan nöyrästi vastaan tuleviin mahdollisuuksiin. Käytä kokemustasi, mutta anna tilanteiden myös opettaa sinua.

  2. Älä pidä mitään työtä vähäpätöisenä. Tee työsi huolella, mutta vältä ylilaatua.

  3. Investoi itseesi, hyvinvointiisi sekä osaamiseesi ja anna palaa!

Millainen oli sinun vuotesi ja mitä suunnittelet vuodelle 2020?

Hyvää uutta vuotta!

Terhi