Terveyden innovaattoreita kouluttavan Eeva Kiurun kolme vinkkiä itsensä johtamiseen

Aloitan johtamisen eri teemoja käsittelevän blogisarjani itsensä johtamisesta.

Eeva Kiuru on terveys- ja hyvinvointialan innovaattori, kouluttaja ja valmentaja, joka perusti yrityksensä Health Innovation Academyn viitisen vuotta sitten.

Haastattelin Eevaa itsensä johtamisesta, joka on tärkeä perusta yrittäjän hyvinvoinnille, onnistumiselle ja taloudelliselle menestymiselle. Haastattelun lopussa Eeva antaa kolme vinkkiä itsensä johtamiseen asiantuntijayrittäjänä.

Kuka olet ja mistä tulet?

Olen Eeva Kiuru ja tulen koulutusalan yrityksestä Health Innovation Academy, suomeksi Terveydeninnovaattorit. Valmennan asiantuntijoita erityisesti terveys- ja hyvinvointialalla kehittymään innovaattoreiksi.

Miten itsensä johtaminen liittyy yritystoimintaasi ja sinuun?

Koska olen yksinyrittäjä, itseni johtaminen on toimintani kaikkein tärkeintä ydintä. Yritän irrottaa itsestäni mahdollisimman paljon ja johtaa itseäni siihen suuntaan, mihin haluan tätä yritystä viedä.

Mikä tekee mielestäsi itsensä johtamisesta onnistunutta tai tuloksellista?

Tietysti on tärkeää, että yritys toimii vaikuttavasti ja saa tulosta aikaiseksi, tuo laadullista ja taloudellista hyötyä. Yhtä tärkeää on, että työ on mielekästä ja merkityksellistä. Johdan yritystäni siihen suuntaan, missä yhdistyy sekä hyöty asiakkaille että oma mielekäs työ.

Mitä muita asioita tarvitset tueksesi, että voit onnistua itsesi johtamisessa?

Tarvitsen jämäkkyyttä, jotta saan itseni tekemään sellaisia asioita, mitä pitää tehdä. Se liittyy kurinalaisuuteen, sillä minun pitää pystyä tekemään asioita tietyssä aikataulussa vaikka kukaan ei pyydäkään tekemään niin. On tärkeää, että oma motivaatio ja yrityksen syy olla olemassa yhdistyvät.

Kaikilla meillä tulee myös huonompia päiviä. Millä keinoilla pääset eteenpäin silloin?

Huonoja päiviä tulee ja ne voivat olla monenlaisia. Yleensä pyrin miettimään silloin joitakin positiivisia asioita. Myös soitto jollekin hyvälle kollegalle tai asiakkaalle auttaa eteenpäin. En jää kiinni ikävään tunteeseen, vaan hakeudun positiivisten ihmisten pariin tai käyn jossain innostavassa paikassa, jotta saan myönteisen energian takaisin ja lähden sitä kautta taas innolla tekemään uusia juttuja. On tärkeää, että ympärillä on ihmisiä, jotka antavat, eivätkä vie energiaa.

Minkälainen merkitys yrityksesi ja itsesi johtamisessa on verkostoilla tai sosiaalisilla kontakteilla?

Ne ovat merkittävässä roolissa, kun sinulla ei ole formaalia organisaatiota siinä ympärillä. On tosi tärkeää, rakentaa aktiivisesti omaa verkostoa jo senkin takia, että sieltä tulee signaaleita ja inspiraatiota sille, mihin suuntaan yritystäsi viet. Vaikka yksinyrittäjyys voi kuulostaa yksinäiseltä, se ei sitä välttämättä ole. Sinulla voi olla todella laaja verkosto hyvin monen eri alan osaajia ympärillä.

Autat sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia kehittymään innovaattoreiksi ja kehität toimialaa. Miten itse pidät huolta omasta innovaatiokyvykkyydestäsi?

Tämä onkin oma lempiaiheeni. Olen herkästi innostuva ihminen ja ideoita tulee yleensä liikaakin. Tästä huolimatta innovointi ei ole itsestään selvää, vaan sitä pitää ruokkia. Oma hyvinvointini on kaiken lähtökohta: kun on jaksamista, fiilis pysyy hyvänä. Nukun tarpeeksi, käyn liikkumassa säännöllisesti, syön terveellistä ruokaa ja pidän sosiaalisia suhteita yllä. Kyllä innovatiivisuus kumpuaa hyvinvoinnin perustekijöistä. Innovointi vaatii hyvää mielen tilaa ja aikaa, turvallista oloa itsesi ja ympäristön kanssa.

Mikä on viimeisin innovaatiosi, josta olet ylpeä?

Olen viimeisenä kehitellyt chatbotin eli juttelubotin, joka vastailee asiakkaitten kysymyksiin puolestani. Terveydeninnovaattoribotti Tellu löytyy nyt  www.terveydeninnovaattorit.fi -sivuilta, joilla voi käydä juttelemassa hänen kanssaan.

Tellu tekee apunani sitä työtä, mitä opetan hänelle. Tarkoituksenani on rakentaa jatkossakin teknologian avulla erilaisia palvelutuotteita. Yritän siis elää niin kuin opetan, eli otan innovaatioita hyötykäyttöön.

Sinulla on vahvaa osaamista myös asiantuntijaosaamisen kaupallistamisesta, mihin myös itsensä johtaminen liittyy. Mitä asioita on tärkeä painottaa tässä yhteydessä itsensä johtamisen näkökulmasta?

Suomessa on paljon huikeaa osaamista, meillä on hieno koulutusjärjestelmä ja tosi fiksua porukkaa. Mielestäni ongelma on se, että monet meistä eivät uskalla tuoda itseään ja osaamistaan esille. Näen että yhä useamman asiantuntijan pitäisi johtaa itseään niin, että uskaltaa kertoa niistä asioista, mistä tietää ihan varmasti, esimerkiksi sosiaalisen median tai muiden tämän ajan hienojen työkalujen avulla. Kun johdat itseäsi, ei riitä, että tiedät asian, vaan kerrot siitä myös muille. Tässä olen saanut coachata asiakkaitani paljon.

Olet coachannut paljon yrittäjiä ja monen eri alan asiantuntijoita. Mitkä kolme vinkkiä annat kokemuksesi pohjalta tehokkaaseen itsensä johtamiseen?

1.       Huolehdi kaiken kulmakivestä eli omasta hyvinvoinnistasi. Pane happinaamari ensin omille kasvoillesi, varmista riittävä uni, liikunta ja terveellinen ravinto.

2.       Ruoki luovuuttasi: ole utelias, verkostoidu, huomaa aikamme mielettömät mahdollisuudet ja hyödynnä myös teknologiaa aktiivisesti.

3.       Pyri kurinalaisuuteen. Varmista että tekemisesi johtaa kannattavaan liiketoimintaan ja että saat myös tehdä sitä, mitä haluat tehdä. Toimi ryhdikkäästi ja hoida asiat ajallaan. Älä häröile liikaa ja tee keskittyneesti strategisia asioita.

Mikä on terveydeninnovaattorin tulevaisuuden visio?

Visioni on, että jokainen voi olla terveyden innovaattori. Omat työkaluni sen toteuttamiseen ovat erilaiset koulutukset, valmennukset ja asiantuntijapalvelut. Haluan myös muistuttaa, että sinun ei tarvitse olla insinööri voidaksesi innovoida.

 Onnea jatkoon innovaattori Eeva - olet toimialasi aito ja innostava pioneeri!

P.S. Jos haluat kuunnella keskustelumme, löydät sen täältä.