Mimmin Maito - yrittäjän unelma, joka toteutui

Jaana Mäki on yrittäjä, jogurtintuottaja ja lähiruoan vankkumaton puolestapuhuja. Vierailin Jaanan pienmeijerissä Muhoksen Karhunperällä ja kuulin samalla hänen ajatuksiaan yrityksen johtamisesta. Tervetuloa siis kanssani pienelle matkalle Muhokselle Mimmin Maidon jogurttilaan ja Karhun kotitilalle.

Kaupunkilaistytön matka meijeristiksi

Oulusta Muhokselle kolmisenkymmentä vuotta sitten muuttanut Jaana Mäki on kokenut maatalousyrittäjä yhdessä miehensä Jaakon kanssa.  Maidon jatkojalostajana Jaana on toiminut omassa pienmeijerissään viimeiset seitsemän vuotta.

”Tulin vuonna 1990 tänne Muhokselle maatalon emännäksi Oulusta. Varsinaiset tilan työt opettelin äitiyslomalla ollessani ja vuonna 1992 siirryin työhön täysipäiväisesti. Vuonna 2003 rakensimme uuden navetan Muhoksen Karhunperälle ja tällä hetkellä meidän maitotilalla on yli 400 eläintä. Vuosittain tuotamme noin 2 miljoonaa litraa maitoa.”

Oma jogurttila oli Jaanan pitkäaikainen unelma, joka toteutui vuonna 2012 Karhun kotitilan yhteyteen.

”Olin saanut jo vuosia aiemmin ajatuksen omasta pienmeijeristä. Minua on aina kiinnostanut reseptien kehittely ja innostun helposti tekemään kokeiluja. Itse valmistamani jogurtit ovat puhdasta lähiruokaa, joiden pääraaka-aine täysmaito tulee kotitilaltamme. Teen itse jogurteissa käyttämäni hillot pohjoissuomalaisista marjoista, eikä tuotteissa ole lainkaan lisäaineita. En myöskään valmista ylimääräisiä jogurtteja varastoon, eikä tuotteitani joudu hävikkiin. Näin Mimmin Maidon jogurttien hiilijalanjälki on varsin lyhyt.”

 

Työtä, jolla on merkitystä

Vaikka Jaanan työpäivät ovat pitkiä ja vaihtelevia, työtä tehdään 24/7 mentaliteetilla. Työpäivä alkaa varhain aamulla ja päättyy seitsemän kahdeksan aikaan illalla.

”Teen yrityksessäni lähes kaiken yksin: jogurtit, pakkauksen, jakelun, markkinoinnin ja talouspuolen työt. Minulla on apuna puolipäivänen resurssi, joka auttaa meijerillä. Viikonloput olen useimmiten markkinoimassa, sillä toimin myös jogurttien konsulenttina. Sunnuntaina valmistellaan jo seuraavaa viikkoa.”

Vaikka työ on väliin kuormittavaa, se on myös mielekästä. Päivät ovat vaihtelevia ja työtä saa tehdä sekä ihmisten että eläinten kanssa. Vaikka itsestä huolta pitäminen onkin haastavaa tiukassa aikataulussa, on tärkeää silti pyhittää aikaa kaikkein tärkeimmälle:

”Lapsenlapset Arvo ja Mette tuovat minulle valtavasti energiaa. Heidän kanssaan jaksan puuhata. Ja tokihan liikunta on myös tärkeää: suuntana onkin useimmiten metsä, jossa kävelen, hiihdän tai lumikenkäilen.”

 

Luottamusta työntekijöihin

Vaikka Jaana toimiikin meijerissään pääasiassa yksin, Karhun tilalla työskentelee tällä hetkellä neljä perheen ulkopuolista työntekijää. Henkilöstöjohtamisessa Jaana uskoo luottamuksen ja yhdessä tekemisen voimaan.

”Meillä on ollut vuosien varrella eri ikäisiä ja -taustaisia henkilöitä töissä. Jotkut kansainvälisistä työntekijöistämme ovat odottaneet perinteistä käskyttävää johtamista, joka ei mielestäni ole tätä päivää. Minä ja mieheni Jaakko haluamme kuunnella työntekijöitämme ja odotamme heiltä ideoita ja oma-aloitteisuutta. Tokihan huolehdimme uusien tulokkaiden perehdyttämisestä, mutta sen jälkeen toivomme, että työntekijämme toimivat itseohjautuvasti ja tarttuvat tilan eri töihin.”

Jaana itse toivoo vielä löytävänsä itselleen työparin, jonka kanssa voisi yhdessä kehittää yritystä eteenpäin.

”Tykkäisin, jos minulla jäisi enemmän aikaa tuotekehittelyyn ja meijerityöhön. Olisi hienoa, jos löytyisi henkilö, jota innostaisi maidon jatkojalostaminen. Työparikseni olisi sopiva sellainen henkilö, jolla olisi ideoita ja mielipiteitä. Antaisin varmasti aika vapaat kädet työhön, jossa hän voisi hyödyntää vahvuuksiaan esimerkiksi markkinoinnissa. Ja tietenkin olisi tärkeää, että henkilöllä olisi sosiaalista silmää: tässä tapaa päivittäin niin moninaisia ihmisiä, joiden kanssa pitää osata toimia luontevasti."

 

Pitkän tähtäimen suunnitelmia

Jaana näkee yrityksensä suunnan yhä vahvemmin maidon jatkojalostuksessa. Jogurttien lisäksi valikoimassa voisi olla esimerkiksi juustoja.

”Raakamaidon tuottaminen ei ole helppoa tämän päivän Suomessa. Maidon kulutusta haastavat eri ruokatrendit, kuten kasvismaidot. Sen sijaan maidon jatkojalosteille on edelleenkin kiinnostusta.”

Pienmeijeristi joustaa suurempien toimijoiden rinnalla. Oma paikka markkinoilla lunastetaan puhtaalla tuotteella sekä laadukkaalla palvelulla.

”Kyllä tämä on sellaista työtä, jota olen aina halunnut tehdä. Toivon että ihmiset söisivät myös pienjalostajien tuotteita ja eläinten kanssa toimiminen on aina tosi mukavaa. Toivon, että tulevaisuudessa voimme keskittyä entistäkin vahvemmin maidon jatkojalostamiseen. Toki myös agrologiksi opiskeleva nuorin poikamme Julius tuo mukanaan omat näkemyksensä tilan tulevana isäntänä.”

Aika näyttää, mihin Mimmin Maidon tie viekään – miksi ei kauaskin? Itse tehtyä lähiruokaa puhtaista raaka-aineista. Suomalaisen vahvan yrittäjänaisen unelma, joka on luotu kantamaan!

Jaana Mäki Mimmin maidon pienmeijerissä Muhoksen Karhunperällä

Jaana Mäki Mimmin maidon pienmeijerissä Muhoksen Karhunperällä